top of page

Wat is het beste moment voor een newborn fotoshoot?

Van ouders krijg ik regelmatig de vraag: hoe oud kan de baby het beste zijn voor een newborn fotoshoot?


Het antwoord op deze vraag is dat er niet 1 'beste moment' is voor een newborn shoot. Het hangt van meerdere factoren af. Onder andere van wat jullie willen, wat jullie voor ogen hebben en nog belangrijker: hoe het met jullie als gezin gaat. Omdat er geen goed of slecht moment is en dus ook niet 1 specifiek antwoord geef ik jullie graag wat uitleg in deze blog.


Foto van baby voetjes tijdens een newborn fotoshoot door fotograaf Sarah van Suiker & Anijs

Een newborn shoot tijdens de kraamweek

De kraamweek: een bijzondere maar intense periode.


Voor de newborn fotoshoot is het grote 'voordeel' van deze periode dat er nog veel eerste keren en momenten zijn. Voor het eerst samen je kindje in bad doen, opa en oma die voor het eerst de kleine ontmoeten en de eerste keer op schoot bij de trotse broer of zus. Er zijn tal van mooie eerste momenten die fantastisch zijn om vastgelegd te hebben. Daarnaast is jullie baby nog heel klein. Zo klein als nu zullen die teentjes en vingertjes nooit meer zijn. Binnen een week groeien ze al zo ontzettend hard. Jullie zijn vaak ook allebei nog vrij van je werk. Samen zit je heerlijk in een bubbel en dat levert fantastische plaatjes op. Lekker knuffelen op bed met dat lieve slapende baby'tje.


Houd er wel rekening mee dat je misschien nog niet zo fit bent. Mama moet nog herstellen van de bevalling en samen heb je er waarschijnlijk de eerste gebroken nachten op zitten. Zelf heb ik die eerste 3 dagen geen oog dicht gedaan. Ik bleef maar kijken naar dat mooie meisje in het bedje naast me. Daarnaast is het een drukte van belang in huis met de kraamverzorgster en opa's en oma's die graag willen komen kijken. Het is een hele bijzondere periode waarin jullie intens geluk ervaren. Maar ook een intense en overweldigende periode. Of het nou je eerste, tweede of derde kindje is. Je wil natuurlijk zo veel mogelijk genieten, maar je moet ondertussen ook wennen aan de nieuwe situatie en heel veel dingen (opnieuw) leren. En daarbij komt dat ook niet iedereen belandt op de roze/blauwe wolk, en dat is oké! Geef jezelf ruimte voor de nodige kraamtranen en bedenk goed of je het wel ziet zitten om al zó snel een fotoshoot in te plannen.


Kijk dus vooral zelf of een newborn shoot in de kraamweek iets voor jullie als gezin is. Ik kan me goed voorstellen dat je graag foto's wil op het moment dat ze nog zo ontzettend klein zijn. Maar ik begrijp het ook heel goed als je nog geen polonaise aan je bed wil en liever even wacht tot alles weer wat rustiger is.Een newbornshoot tijdens de eerste 6 weken


Nadat die eerste hectische kraamweek voorbij is, heb je misschien wat meer ruimte in je hoofd om te denken aan de newbornshoot. Je bent wat meer gewend aan de nieuwe situatie en aan elkaar. Broertjes en zusjes begrijpen nu ook dat de nieuwe baby 'blijft' en hebben ook al even rustig kennis kunnen maken met de kleine. Je voelt je zekerder wanneer je de baby vast hebt en misschien begint er zelfs al hier en daar wat routine te komen in de dag. Mama knapt ook steeds verder op en de kraamzorg is de deur uit. Het is gewoon allemaal net wat rustiger en minder spannend. De baby kan zichzelf nu ook beter op temperatuur houden wat handig is wanneer jullie ook foto's zonder kleertjes willen maken. Een voordeel in de eerste weken is wel dat de baby nog veel slaapt en dat is weer makkelijker met het maken van foto's.

Ik adviseer ouders eigenlijk altijd om een newbornshoot bij maximaal 6 weken te plannen. Later kan natuurlijk ook, maar het echt hele kleine is er na de eerste weken helaas echt al weer van af.


Newborn fotograaf uit Dordrecht legt teder moment tussen moeder en baby vast tijdens een newborn foto shoot in Schoonhoven.

Een newbornshoot bij 3 maanden


Wanneer we een newbornshoot bij ongeveer 3 maanden inplannen noemen we dit eigenlijk een baby fotoshoot. Zo heel 'nieuw' is de baby al niet meer. Je kunt je waarschijnlijk echt geen leven meer zonder jullie kindje voorstellen. Hij of zij is al weer behoorlijk veranderd en krijgt steeds meer een 'eigen' gezichtje.


Jullie baby maakt in razend tempo allerlei ontwikkelingen door. Hij of zij kan nu misschien al dingen vastpakken, volgt jullie met zijn/haar blik en kan op de buik liggen. Tijdens deze fotoshoot focussen we dus ook wat meer op die ontwikkelingen van de baby. Wat deze periode ook heel tof maakt om vast te leggen is de interactie die op dit moment met de baby mogelijk is. Je zult merken dat je veel meer contact met de baby kunt maken dan eerst. Hij of zij voelt aan je gezicht, trekt aan je haren of volgt je met zijn/haar blik. Je baby schiet soms in de lach of kijkt met grote verbazing naar jullie op.


Alle momenten zijn bijzonder


Ieder moment is uniek op zijn eigen manier en het waard om voor altijd vast te laten leggen. Ben dus niet bang dat jullie baby al 'te oud' is voor een fotoshoot. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vind. Ieniemienie teentjes en vingertjes en een slapend babytje op je borst of juist meer interactie tijdens een heerlijke knuffelsessie op bed. Ik beloof je, de foto's worden hoe dan ook prachtig.


Een newborn foto shoot in Rotterdam door een newborn fotograaf uit Dordrecht.

Comentarios


bottom of page