top of page

Ga op de foto mama!

Lieve mama,


Ik ga je iets op het hart drukken. Maar daarvoor moet je heel even vergeten dat ik fotograaf ben. Want wat ik je ga zeggen, zeg ik niet omdat ik fotograaf ben, maar omdat ik ook een moeder ben. Een moeder die onzeker is over haar uiterlijk en zo veel liever achter de camera staat dan ervoor. En dat is echt eeuwig zonde. Echt waar.


Ik zal even heel eerlijk met je zijn. Ik heb mijn zwangerschap niet professioneel laten vastleggen. Ik voelde me onzeker. En ik wilde geen geld uitgeven aan iets waarvan ik wist dat ík niet blij ging zijn met het resultaat. Dacht ik. Ik heb daarom manlief en papa to be gevraagd foto’s van mij te maken. En ik heb spijt dat ik het niet durfde te laten vastleggen Want als ik telefoonfoto’s zie van toen ik zwanger was, dan denk ik nu nog steeds: wauw wat mooi! Waarom zag ik dat toen niet?

Er zijn talloze redenen om niet op de foto te gaan of om te wachten tot je een shoot boekt. Je wil eerst nog wat afvallen, je hebt geen leuke kleren, je haar zit de laatste tijd zo raar, je wacht tot je onderkin verdwijnt of op een mijlpaal in je leven. Lieve mama, stop met wachten. Liever 10 x op de foto en jezelf niet mooi vinden op de foto dan helemaal niet op de foto’s staan. Want over een paar jaar zou je willen dat je op die foto’s stond. Want waar was jij tijdens de vakantie in Frankrijk? Waar was jij op het eerste verjaardagsfeestje van je baby? Waar was jij tijdens de barbecue in de tuin? Waar was jij mama? Je was er wel bij, maar daar zijn geen foto’s van. Laat ze maken!


Jouw telefoon staat waarschijnlijk vol met foto’s. Ook ik krijg regelmatig de melding dat de opslag van mijn telefoon vol is. Vol met foto’s. Foto’s van mijn dochter, foto’s van Sean, van Noëlle en Sean samen, foto’s van de kat, zelfs met foto’s van het eten. En hier en daar een keer een reeks selfies van mezelf. Nauwelijks foto’s waar ik op sta met de mensen van wie ik houd. Ook niet op de telefoon van Sean. Niet omdat hij dat nooit geprobeerd heeft. Maar omdat ik altijd commentaar had. Op mezelf.


Ik heb me voorgenomen om vaker op de foto te gaan. Ik hoef ze nu niet mooi te vinden. Ik weet dat ze later waardevol zullen zijn. Als ik weet dat ik elke moeder mooi op de foto kan zetten, dan moet het een andere fotograaf ook lukken om mij er mooi op te zetten. Ik ga een shoot boeken. Doe je mee?
Comments


bottom of page