top of page

Tips om zelf mooie foto's van jullie baby te maken

De tijd vliegt en elke week ziet jullie baby er weer anders uit. STOP DE TIJD!!!

Je kunt natuurlijk niet elke week een fotograaf laten komen voor nieuwe foto’s van jullie baby. Wil je zelf ook mooie foto’s maken van jullie baby? Ik geef je een aantal tips!


  1. Camera vs. telefoon

Als je een goede camera hebt dan zal ik je altijd adviseren om die te pakken. Een camera biedt meer mogelijkheden en vaak een betere kwaliteit. En zeg nou zelf, telefoonfoto’s hebben we wel genoeg toch? ;)

Als je die camera pakt dan verklap ik je even een aantal instellingen.

  • Om foto’s te kijken met een mooie zachte en wazige achtergrond is het belangrijk dat je je diafragma aanpast. Dit wordt aangegeven met een F. Hoe hoger het F getal (bijvoorbeeld f11) hoe meer scherpte er ook in de achtergrond van de foto komt. Wil je de mooie zachte achtergrond? Kies dan voor het zo laag mogelijke f-getal.

  • Baby’s die slapen bewegen niet zo veel, maar baby’s die wakker zijn kunnen drukke bewegingen maken. Zorg er voor dat je sluitertijd niet te langzaam is, dan krijg je bewogen beelden. Met een sluitertijd van 1/200 zit je vaak wel goed.


2. Belichting

Gouden regel: lampen uit! Zorg er echt voor dat er geen kunstverlichting aan staat.

(Baby)foto’s kun je het beste maken met (indirect) daglicht. Dit geeft het mooiste en meest natuurlijke resultaat. Schuif jullie bed naar het raam toe of verplaats de box naar het raam. Zorg er voor dat je niet te maken hebt met direct en fel zonlicht, want dat is voor de baby niet prettig en levert geen mooie foto’s op. Het liefste maak je de foto’s bij een raam waar de zon niet op staat of op een licht bewolkte dag.
3. Achtergrond

Zorg voor een rustige en neutrale achtergrond. Leg je baby bijvoorbeeld op het bed op een wit dekbedovertrek of op een wikkeldoek in een rustige en neutrale kleur. Maken jullie foto’s bij papa of mama op de arm, zorg er dan voor dat er niet te veel storende elementen op de achtergrond te zien zijn.

Ga niet met je rug naar het raam staan als je op de foto gaat, maar zorg er voor dat je met je gezicht naar het raam toe gedraaid staat. Zo kan er licht op jou en de baby vallen. Staat degene die met de baby op de foto gaat wel met zijn/haar rug naar het raam toe? Dan heb je kans op een uitgebleekte achtergrond.


4. Kleding

Trek jullie kleintje geen kleding aan met felle kleurtjes of hele drukke printjes. Het is ook heel mooi om foto’s te maken in een romper of wanneer de kleine in een wikkeldoek is gelegd. Maak je foto’s zonder kleding? Zorg er dan voor dat de ruimte lekker warm is.5. Positie

Probeer tijdens het fotograferen de baby vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Het geeft het mooiste resultaat wanneer je dichter bij het hoofdje dan bij de voeten staat. Probeer ook eens een foto van bovenaf te maken waar de baby helemaal op staat. Zelf klim ik vaak op een krukje. Wel goed je camera vasthouden als je deze boven de baby houdt!

Let er bij het fotograferen van het gezichtje op dat je niet van onderaf de neusgaten in fotografeert. Je kunt beter van bovenaf of van opzij fotograferen.6. Detailfotos

In een fotoserie is het mooi als je verschillende detailfoto’s hebt. Van alleen de voetjes, of van een van de oortjes of de haartjes. Het is ook heel mooi om een foto te maken wanneer de baby een van jullie vingers vasthoudt. Dan zie je pas echt goed op de foto hoé klein die handjes zijn.


bottom of page