top of page

Over slaapzakjes en dekentjes

Op een uitzetlijst staat het altijd allemaal. Wollen dekentjes, katoenen dekentjes, ledikantdekens, wiegdekens, slaapzakken en lakens. Als nieuwe ouder die het allemaal graag goed wil doen was ik geneigd om het allemaal aan te schaffen. Nou niet alleen geneigd, ik heb het ook allemaal aangeschaft. En toen vroeg de kraamverzorgster: heb je niks met fleece? Nee, dat stond niet op mijn uitzetlijst.

Achteraf had ik graag geweten wat ik nou precies nodig had , want dan had ik een stuk minder gekocht. In deze blog vertel ik je dan ook graag wat wij gebruikt hebben in de eerste maanden en waarom dat handig is met een pasgeboren baby :)


De eerste weken

In die eerste weken hebben wij nog geen slaapzakjes gebruikt.

In de kraamweek gebruikten we nog kruiken en dan was het handiger om dekentjes te gebruiken. Niet alle pasgeboren baby's kunnen zichzelf al even goed op temperatuur houden. Als je dekentjes gebruikt kun je met laagjes werken. Hierdoor kun je beter spelen met de hoeveelheid warmte die je kindje nodig heeft. Met een slaapzakje kun je alleen (als je geluk hebt) de mouwen er af halen, that’s it.

Daarnaast waren de slaapzakjes die we gekocht hadden eigenlijk ook nog te groot bij de hals. De baby kan er zo in verdwijnen en zou kunnen stikken.


Ik had een dikke ledikant deken gekocht. Heel mooi, maar ook behoorlijk aan de prijs. Dit dekentje was echt veel te groot voor in het wiegje. Dubbelgevouwen werd de deken veel te warm. Omdat Noëlle alleen nog maar in het wiegje bij ons op de kamer sliep hebben we de deken dus niet kunnen gebruiken.

Koop liever meerdere dunne dekentjes in plaats van één dikke deken. Je kunt dan, afhankelijk van wat er nodig is, een extra dekentje er over heen leggen of juist een dekentje weghalen.


Inbakeren

Ik kan je aanraden om een XXL hydrofiele doek te kopen. Omdat Noëlle erg onrustig was met haar handjes was ze er erg bij gebaat om te worden ingebakerd. Ze sliep daardoor heerlijk. Natuurlijk kun je daar speciale doeken voor kopen, maar met een hydrofiel werkte het de eerste weken prima!

Na een aantal weken zijn wij overgestapt naar een Puckababy piep slaapzak. Noëlle worstelde zich los uit de hydrofiele doek. Met dit slaapzakje kon ze niet met haar handjes in haar gezichtje, maar had ze wel bewegingsvrijheid. Ideaal. Ook vond ik dit ’s nachts wat makkelijker dan haar weer strak inbakeren in de hydrofiele doek.


Slaapzakjes

De eerste weken hebben we ze dus nog niet gebruikt. Maar toen Noëlle wat ouder werd (en te groot voor de puckababy piep) zijn wij overgestapt op slaapzakjes. De dekentjes vond ik, nu ze zich omdraaide in bed en door het hele bedje heen schoof, niet meer veilig voelen.

Nu is ze 1 en slaapt ze nog steeds in een slaapzak. De ledikantdekens hebben wij daardoor tot nu toe nog nooit gebruikt. Ook de dikkere wiegendekens zijn niet gebruikt. Dat is toch zonde wel een beetje zonde van het geld.


Koop dus vooral niet te veel in het begin en denk goed na of je het allemaal wel gaat gebruiken.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!


Liefs,


Sarah

Comments


bottom of page