Wat trekken we aan tijdens de newborn shoot?

Ah kleding. Het kan je normaal al tot wanhoop drijven, maar zo net na een bevalling is dit misschien helemaal geen eenvoudige opgave.

Zelf vond ik het die eerste weken echt een uitdaging iets te vinden in mijn kledingkast dat én nog paste én niet als surrogaat spuugdoek was gebruikt door het lieve hummeltje op mijn borst. Ik had twee categorieën kleding: pre-zwangerschap en zwangerschapskleding. De laatste categorie was inmiddels gelukkig te groot. Maar in de eerste categorie paste ik nog lang niet. Ik heb de eerste week in een joggingroek doorgebracht. En een oversized trui. Maar dat is misschien niet zo leuk voor de foto's. Daarom toch even wat tips ;)


  1. Comfort. Draag iets waar je je lekker comfortabel in voelt. En dan bedoel ik zeker dat het lekker moet zitten, maar misschien niet zo lekker als die oude joggingbroek vol pluisjes. Draag iets waar je je fijn in voelt, maar ook waar je je mooi in voelt. Want als jij je mooi voelt, dan straal je dat ook uit op de foto's.

  2. Nee tegen felle kleurtjes, drukke printjes of teksten op de kleding. Dit leidt ontzettend af van waar het daadwerkelijk om draait: jullie mooie gezin. Kies liever voor rustige (aarde)kleuren of pasteltinten.

  3. Draag niet allemaal dezelfde kleuren, maar wel kleuren die bij elkaar passen.

  4. Laagjes. Laagjes werken nou eenmaal erg goed op foto's.

  5. Kijk eens naar de foto's die je zelf het mooiste vindt en hoe je het zelf voor ogen hebt. Hebben de babytjes op de foto's die jij mooi vindt allemaal een gebreid pakje aan? Misschien een idee om dat dan ook voor jullie kleine aan te schaffen. Ook voor de kleine geldt: liever een pakje in een rustige kleur, zonder printjes en/of diertjes. Kijk ook eens bij mijn blogartikel over het eerste pakje voor een aantal leuke adresjes!


Foto van een slapende baby tijdens een newborn fotoshoot in Utrecht door een fotograaf uit Dordrecht

Je zou ook kunnen overwegen om een gedeelte van de shoot niets te dragen. Voor de hele pure beelden is het soms gewoon het mooiste als je niets aan hebt. Denk aan mooie foto's van intieme huid op huid momentjes. Wat is er fijner dan dit moment van bonding tussen jou en je kleintje. En dan hoef je natuurlijk niet helemaal bloot! Veel ouders kiezen ervoor om ook foto's te maken van de baby wanneer deze geen kleren aan heeft.